Verzetsmuseum

  • Product

    Audiotour

  • Client

    Verzetsmuseum

  • Credits

    Exhibition Design: Ilona Laurijsse, Constructor: Kloosterboer Decor, Video: ShoSho, Interactives: Yipp

Op 1 december 2022 opende Prinses Margriet de vernieuwde vaste tentoonstelling van het Verzetsmuseum Amsterdam.

De tentoonstelling bestaat uit zes periodes, waarin de bezoekers persoonlijke verhalen van mensen in en rond het verzet ervaren. Elke periode wordt ingeleid middels een keerpuntfilm. De audiotour geeft meer context aan de periode en de indringende persoonlijke verhalen geven een menselijk perspectief. In de tentoonstelling zijn ook meerdere interactieve opstellingen te vinden. Alle audio is beschikbaar in 7 talen

Keerpuntfilm Verzetsmuseum
Verzetsmuseum audiotour

De uitdaging

6 films, 20 audiotour punten en 100 persoonlijke verhalen (in totaal 3 uur audio) in 7 talen.

Bij een grote hoeveelheid en diversiteit aan content over een en hetzelfde thema / onderwerp, is het van groot belang dat het een eenheid blijft. Alles moet naadloos op elkaar aansluiten. De tentoonstelling moet als 1 geheel voelen, een symbiose tussen geluid en ontwerp met respect voor de verhalen.

Het resultaat

Het geluidsontwerp en de muziekcomposities voor de films zijn per periode doorvertaald naar de audiotour en de persoonlijke verhalen.

In totaal is er 45 minuten filmscore geschreven en geluidsontwerp gemaakt. Dat is doorvertaald naar de audiotour en de persoonlijke verhalen op een manier die we ook gebruiken in games, alles sluit naadloos op elk moment op elkaar aan. Het muziekgebruik is, zoals we documentaires aanpakken, het verhaal dusdanig ondersteunen dat het indruk maakt op de bezoeker, zonder te overdramatiseren.

Er komt een generatie aan, die niet meer contact kan hebben met overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat de verhalen van toen, nu nog steeds actueel zijn, en helaas altijd zullen blijven, hebben we ervoor gekozen om de afstand tot de persoonlijke verhalen te verkleinen door het gebruik van stemmen van nu. Geen oude mensen die vertellen over ‘vroeger’ Maar jonge stemmen die vertolken hoe het is geweest.

De tentoonstelling is volledig toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele, lichamelijke of auditieve beperking. Er is intensief met klankbordgroepen samengewerkt en daarmee hebben wij de audio zo uitgewerkt dat het een volledige en gelijkwaardige ervaring geeft voor alle bezoekers.

Gelijksoortige projecten