Paleis Het Loo

  • Product

    Audio Tour

  • Agency

    Kossman en de Jong

  • Client

    Paleis Het Loo

In 1984 werd Paleis Het Loo een museum. Een museum dat ooit iemands huis was. Een zomerresidentie en een thuis. Recentelijk is het Paleis grondig verbouwd, gerestaureerd, en opnieuw ingericht en daarmee was het ook tijd voor nieuwe audiotours.

Commercial, by Persuade
Preview of the William and Mary tour

De Opdracht

Verzorgen van de gehele productie van 3 audiotours in 3 talen, concept - script - productie executie.

Uitdagingen

De lay-out van de routes is niet chronologisch in de tijd, daarnaast is de geschiedenis uiterst complex en de karakters van de voormalige bewoners zeer divers. Buiten dat het 3 meeslepende verhalen moesten worden, was de rol van de audioverhalen óók om er voor te zorgen dat mensen niet langer dan 30 minuten op de routes zouden verblijven, zodat op drukke dagen het museum alle bezoekers een rondleiding kan bieden.

De oplossing

We hebben 3 doorlopende vertellingen gemaakt die elk 30 minuten duren. We zijn afgestapt van ‘plaatje-praatje’ en ontwikkelden 3 totaal verschillende verhalen waarin de bewoners centraal staan en hun persoonlijkheden context geven aan de ruimtes, inrichting en sleutelobjecten in elke kamer.

In de Oostvleugel maak je kennis met de eerste bewoners van Paleis Het Loo. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Het jonge echtpaar werd koning en koningin van Engeland. En daarmee werd Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem III – leidt je rond en vertelt over de 17e-eeuwse politiek en alle paleisgeheimen.

In de Westvleugel zijn 2 verhalen te beluisteren Huis van Wilhelmina, Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander, woonde haar hele leven op Paleis Het Loo. Het was haar favoriete paleis. Gidsen Ziarah en Mark stappen in haar wereld en vertellen over het leven in het paleis in de 19e en 20e eeuw. Wilhelmina is de hoofdpersoon, maar het verhaal gaat ook over haar ouders koning Willem III en Emma, haar echtgenoot Hendrik en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard.

Thuis bij de Oranjes is een leuke vlotte vertelling voor het hele gezin. In een TV Boulevard/magazine setting nemen 2 presentatoren en 2 experts elke kamer onder de loep met grappige verhalen over dit bijzondere huis en de bewoners. Een paleis als jouw thuis. Hoe voelt dat? Het is niet alleen een huis om in te wonen, maar ook om als koning of koningin in te werken. Het paleis staat vol met dure meubels en oude schilderijen. Maar is het ook een beetje gezellig?

Gelijksoortige projecten