Het geluid van Doodstil

  • Product

    Campaign, Soundtrack

  • Client

    Doodstil

Veel dorpen in Nederland hebben een eigen dorps- of volkslied, maar nog geen enkel dorp had eerder een eigen geluid. In samenwerking met Big Orange is het geluid van het pittoreske Noord-Groningse dorpje samengevat in een eigen tune. Een stuk muziek waarin kenmerkende geluiden van het kleine plaatsje te horen zijn in een bijna filmische sound. Van de wind, de vogels en het gejoel van kinderen, tot het geluid van de slagboom bij de voor het dorp zo kenmerkende brug.

The Sound of Doodstil

De Uitdaging

Toen we het idee van een eigen dorpsgeluid initieerde, werd er in eerste instantie enthousiast maar vooral ook verrast gereageerd door de bewoners. Want hoe klinkt het geluid van een dorp? Ook voor componist en eigenaar van Big Orange Jos Jansen was het een bijzondere klus: “Hoe klinkt iets waarvan de naam verwijst naar stilte? Er lag een mooie uitdaging om het dorp Doodstil een eigen geluid te geven. De geschiedenis, essentie en de waarden die in het dorp leven hebben me geïnspireerd een Soundtrack en Sound Logo te schrijven. Nu het dorpje haar eigen geluid heeft, zal het nooit meer stil zijn in Doodstil!”

Het Resultaat

Doodstil, dat in het bovenste puntje van Noord-Groningen ligt werd in 2005 nog verkozen tot mooiste plaatsnaam van Nederland. De Vereniging Dorpsbelangen Zandeweer Eppenhuizen Doodstil is vanaf het eerste moment betrokken bij het maakproces: “Het klonk als een ingewikkeld project en gezien de naam Doodstil als een vrijwel onuitvoerbare opgave. Maar na uitvoerig overleg en in nauwe samenwerking met de buurtvereniging Doodstil Springlevend is het Big Orange gelukt om ons geliefde dorp in muziek samen te vatten. We herkennen ons er écht in en zijn ontzettend trots op deze primeur van een eerste dorpsgeluid!”

Met live interviews op alle landelijke radio zenders, en free publicity in de grote nationale kranten was dit ook nog eens een succesvolle pr campagne voor zowel Doodstil als Big Orange.

Gelijksoortige projecten